Mamibot ExVac 680S срещу Xiaomi Roborock 2ра генерация

В статията Ви представяме най-добрите роботи с картографиране в сечението цена качество. В тях не попадат върховите модели на iRobot 9та серия,  iRobot i7 и Neato D6 и Neato D7, тъй като цените са им чувствително по-високи, не са масов продукт, и най-важното те не са хибридни роботи за сухо и мокро почистване, въпреки високата си цена.
Ако говорихме за покупка на робот преди 7-8 години, тогава сигурно всеки щеше да каже оставете го китайското, купете американските iRobot или по-малко известните тогава Neato от Калифорния, които впрочем превъзхождаха по-известната марка от Бостън.
Днес обаче пазарът на роботи прахосмукачки е много наситен от към марки, модели, и не само, че китайските производители не отстъпват по качество на американските и корейските известни марки като Samsung и LG, но и в някои аспекти ги превъзхождат. Със сигурност по параметър цена-качество китайските марки са водещите. По критерий хибридни роботи за сухо и мокро почистване, също китайските марки са водещите в световен мащаб, и по качество и по брой продажби и по достъпни цени във всяко домакинство било то в Западна или Източна Европа. Особено като уточним, че сравненията, които ще правим, ще се отнасят само за роботи с картографиране, а не просто за роботи с някаква навигация и умно поведение, както са роботите на iLife и Proscenic.
Xiaomi Roborock 2 на цена 850-900лв предлаган в България досега се смяташе за върха на сладоледа и без конкуренция, тъй като конкурентът му Neato D4, който е без странична четка и без моп е на цели 1000лв. Трудно българинът може да бъде убеден, че на празна графа с технически характеристики, пък висока цена, по-добре да си купи “марковото”. Имайки предвид, че всичко е с две годишна гаранция все пак в ЕС.
На пазара вече излиза още по-достъпен робот Mamibot ExVac 680S, който ще има жироскоп и картографиране посредством видеокамера. Ще има и същия силен вакум като Xiaomi-то. Ще има 5 режима на работа. Разбира се, не на последно място е и по-ниската му цена с около 150-200лв спрямо основния си конкурент.
Не бихме искали да изпадаме в елементарно сравнение чие картографиране е по-ефективно, тъй като това е трудно доказуемо. Но има обективности, които можем да споделим с Вас: роботите, които разчитат на лазери за картографирането си, имат два основни недостатъка: по-високи са с около 1,5-2см, т.е. могат да чистят по-малко квадратури и прашни места под мебели, а ако лазерът им се развали, ремонтът им струва много скъпо и отказва не един клиент от инвестицията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.