iLife срещу iRobot

Само допреди 5 години такава статия би се сметнала за ерес дори и от автора ѝ. Но какво толкова се случи в последните 5 години? Това, че iRobot не искаха да приемат няколко важни тенденции в роботиката. Макар и те да я популяризираха най-много, те упорито не отчетоха факта, че нито те са създали категорията, нито и че роботиката може и без iRobot.
Първо, iRobot имаха прекрасен продукт за миене и не го развиха и подобриха, а го спряха от произвидство: Scooba. Огромна грешка. Scooba послужи на много други фирми като еталон за миещ робот и те направиха свои собствени разработки на хибридни роботи за мокро и сухо почистване. Сега тези роботи са най-продавани на пазара като подкатегория. Примерите за хубави комбинирани роботи са твърде много: Proscenic, iLife, Mamibot, Hobot и тн.
Второ, iRobot имаха с години наред винаги най-много модели. И на фона на увеличаващате се конкуренция те не си разнообразиха гамата, а я свиха. В момента iLife имат повече модели от iRobot. Това невинаги е задължително лошо, но iRobot, макар и все още лидер, определено не расте бързо колкото конкурентите си. Защо ли? Защото с магарешки инат не са въвели нито един хибриден робот на пазара.
Трето, финасовият елемент е силно срещу iRobot. Американците искат да ти продадат винаги и все скъпо.  И ако за 9та серия е донякъде оправдано, то за другите серии човек резонно се пита какво пък толкова ми предлага 6та серия и 8ма серия, че да струва една торба с пари. Така например базовите модели от 6та серия нямат хепа филтър… нещо, което всеки китайски робот притежава, пък дори и за 300лв…
Да, ако си купите iRobot със сигурност ще посещавате най-рядко сервиза. И със сгурност са най-разпознаваеми ако искате да изпъкнете пред приятели, едно е да покажеш iPhone, друго Mi… ето така е и с iRobot и iLife.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.