Neato срещу 900 серия на iRobot

Най-разпознаваемите и може би най-добрите западни марки на роботи прахосмукачки са всъщност 2 американски марки.  Едната е от източното крайбрежие: iRobot от Бостън; другата: Neato от Калифорния силициевата долина.
iRobot е безспорният лидер в света на пазара на роботите прахосмукачки, с уточнението, че говорим за роботи прахосмукачки само за сухо почистване, тъй като марката все още не произвежда хибридни комбинирани роботи за сухо и мокро почистване. Хибридните модели  са вече много популярни на родния пазар,  има ги не само сред китайските марки: Proscenic, Mamibot, iLife, но също и корейската LG, както и тайванската Hobot( лидери в роботите за почистване на прозорци).
По някаква причина и двете американски марки не желаят да произвеждат хибридни модели за комбинирано почистване.
Ако трябва да сравним  техническите параметри на моделите на двете марки, истината е, че 6та, 7ма, 8ма серии на iRobot отстъпват напълно на кой да е актуален или дори предишен модел на Neato от последните 3 години.
От финансова гледна точка, моделите на Neato се позиционират по-скъпо от 6та и 7ма серия на iRobot, но почти всички са по-евтини от 8ма серия, като ги превъзхождат по всички технически параметри. От тази гледна точка е коректно да се сравнява единствено 900 серия на iRobot с модели на Neato, тъй като по технически параметри само те си приличат.
iRobot Roomba 980 и Roomba 966 има 2 основни четки, за разлика от Neato Connected или Neato D5, които имат само 1. По-голямата всмукателната мощност на Neato обаче компенсира липсата на втора основна четка. Може би най-големият плюс на iRobot е че почиства по-ефективно покрай стените. Най-големият недостатък на 9та серия на iRobot е че е прекалено скъпа сравнена с Neato.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.