За ранното прохождане на детето

Sweepur 120 моп

Темата за прохождането при децата, както знаете, за нас е основна и ключова. Спецификите и главните моменти при нея съвсем не са малко, така че ние продължаваме да я анализираме и коментираме. Днес, ще си поговорим за ранното прохождане при децата. Какво трябва да знаете за него, дали то е повод за радост, или за известни притеснения ще разберете още сега. Вижте всичко, което трябва да знаете за ранното прохождане на детето:
За ранно прохождане се смята самостоятелно изправяне и извършени крачки без помощта на родителите или други помощни приспособления (обувките за прохождане не се смятат за такива, само проходилките, коланите и т.н.) преди навършване на 11 месечна възраст. Стандартно, нормалното прохождане е около първия рожден ден на детето, а късното – около втория.
Ранно прохождане не трябва да ви притеснява, ако детето е здраво и само е изявило така да се каже желание за първите си стъпки. Не е препоръчително родителите сами да тласкат бебето към прохождане преди посочената по-горе възраст. То крие рискове, най-вече за крачетата. Костите са прекалено слаби все още и известни фрактури са възможни. Не е верен обаче митът, че ранното прохождане задължително трябва да се свързва с изкривяване на краката. И още нещо – рискът от ранното прохождане е налице по-скоро при положение, че бебето е по-тежичко, тоест над нормалните граници на теглото за възрастта си.
Ранното прохождане крие и известни психологически сътресения и у родителите най-вече защото ги хваща неподготвени. Ето защо е добре максимално по-рано да обезопасите жилището си. Няма как да знаете дали детето ви ще проходи рано, или късно. Между другото, покупката на бебешки обувки за прохождане малко след като започне да се изправя само и да се движи, държейки се за мебелите наоколо, е доста добра идея.
За съжаление на много родители с бебета, които са проходили по-рано от останалите, ранното прохождане съвсем не е знак за висок интелект. Нещо повече – в практиката споделят впечатлението, че ранно проходилите деца проговарят по-късно и обратното.
Има известна хипотеза, че ранното прохождане свидетелства за риск от хиперактивност. Теорията обаче не е доказана, така че не се панирайте, ако бебето ви проходи по-рано. Това съвсем не означава, че то ще е хиперактивно.
И все пак, ако детето ви проходи по-рано от обичайното, добре би било да го види не само педиатърката му, но и ортопед. Последният ще определи наличието на някакви рискове за детето, а също така ще даде на вас, като родители, практични съвети как да постъпите от тук нататък.
Ако всичко около ранното прохождане на детето е ок и това е потвърдено от лекар, приема се, че това избързване в първите крачки е знак за силни кости в зряла възраст. Подобна тенденция е далеч по-лесно доказуема от горе споменатата за връзката на ранното прохождане с интелигентността на детето или с това, че то може да е хиперактивно.
А вашето дете кога проходи? Или ако моментът наближава, подготвени ли сте за него с обезопасяване и откриване на подходящите бебешки обувки ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.